Sağlık Köşesi
29 Nisan 2025 Salı
Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?
Endometriozis, rahim içini döşeyen endometrium adı verilen dokunun, rahim dışında büyümesiyle oluşan kronik bir hastalıktır.
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Güneş çarpmasına karşı ne önlem alınmalı
Güneş çarpması hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, bireylerin uzun süre boyunca güneş altında kalması veya vücudun aşırı derecede ısı üretmesinden dolayı ortaya çıkan bir tablo olduğunu belirtti. Dr. Başpınar, “İnsanda ısı dengesini sağlayan merkez beyinde hipotalamus bölgesindedir. Böyle bir durumda bu merkez devre dışı kalmaktadır. Buna bağlı olarak vücut normal sıcaklığına dönebilmek için yeterli miktarda ısı kaybedemez, vücut sıcaklığı çok artar ve organları tahrip eder” dedi.
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Yaz aylarında böbrek taşına dikkat
Böbrek taşı, idrarda bulunan kalsiyum, oksalat gibi minerallerin kristal formunda kümelenmesiyle oluşur. Aslında, böbrek taşı vücutta minerallerin anormal atılımı veya emilimi sonucunda meydana gelen bileşenlerdir. Böbrek taşı teşhisinin genellikle iyi bir anamnez ve fiziksel muayene ile başladığını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abubekir Böyük, fiziksel muayenede, kostovertebral hassasiyet olarak adlandırılan lomber-sırt bölgesine vurulduğunda hissedilen ve aniden artan ağrı böbrek taşlarının bir işareti olabilir. Kesin tanı koymak için ise laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.
15 Ağustos 2024 Perşembe
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir
Maymun çiçeği virüsü, Ortopoksvirüs cinsine ait, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşan zoonotik bir virüstür. Daha çok Orta ve Batı Afrika'da görülür. Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, kas ağrıları ve yorgunluk bulunur. Dökküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda başlar ve zamanla sıvı dolu lezyonlara dönüşür.
12 Ağustos 2024 Pazartesi
Guillain-Barre Sendromu Nedir
Guillain-Barre Sendromu (GBS) ile ilgili yapılan araştırmalardan bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, “Nadir ancak ciddi bir nörolojik hastalıktır ve toplumda yaklaşık her 100 bin kişiden 1’inde görülür. GBS, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine saldırdığı bir durumdur ve ölüm oranı yüzde 4-7 civarındadır. Her yaş grubunda görülebilen bu sendrom, genellikle aniden başlar ve hızla ilerleyebilir” dedi.
12 Ağustos 2024 Pazartesi
Aşırı Terleme Neden Olur, Tedavi Yöntemleri
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Yücel, aşırı terlemede alternatif tedavi türleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sosyal medyada önerilen krem tedavilerinin kontrolsüz kullanılması durumunda ağır metal maruziyetine yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Orhan Yücel, "Ağır metal maruziyeti çeşitli psikolojik ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Bölgesel aşırı terlemede en etkili ve kalıcı tedavi cerrahidir" dedi.
25 Temmuz 2024 Perşembe
Böbrek Taşı Olanlara Diyet Önerileri
Sodyum içeriği düşük besinler tercih edilmelidir. Paket ürünlerinin etiketlerini muhakkak okuyup sodyum/tuz içeriklerine bakılmalıdır. Etiket okurken; tuz, sodyum, benzoat, disodyum veya monosodyum glutamat (MSG) gibi içeriklere bakılmalıdır ve bu içerik oranları yüksekse o besinler tercih edilmemelidir.